Spieki kwarcowe, to materiały półkamienne, które powstają w wyniku drobno zmielonych mączek kamiennych, połączonych z żywicą. Mączka kamienna jest najczęściej granitem, kwarcytem lub marmurem. Spiek powstaje w podobnym procesie, jak gres, przez co czasami również jest przez niektórych tak samo nazywany. Zmielona masa granitowa, albo marmurowa, w połączeniu z dodatkiem żywicy poddawana jest prasowaniu lub formowaniu pod ciśnieniem 400 b, a w kolejnym etapie wypala się ją w temperaturze wahającej się w okolicy 1200°C.
W celu uzyskania pożądanej struktury i barwy, masę uzupełnia się o różne dodatki, które najczęściej przybierają formę iłów łupkowych, barwników lub topników skaleniowych. Spiek kwarcowy najczęściej jest łudząco podobny do kamienia naturalnego takiego, jak granit, łupek, marmur, czy nawet piaskowiec. Jednak w znacznej części są one stosowane w celu imitacji takich materiałów, jak beton, czy też drewno. Pomimo tego jedno jest pewne – jeżeli szukamy jasnego blatu, z pewnością spiek kwarcowy może okazać się w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
Jedną z największych zalet stosowania płyt kwarcowych, jest ich bardzo duży format, biorąc pod uwagę ich stosunkowo niewielką wagę. Dzięki temu zyskujemy naprawdę duże możliwości związane z ich montażem i aranżacją. Przede wszystkim jest to spowodowane ich bardzo dużymi formatami, dzięki czemu można zaaranżować pomieszczenie bez widocznych łączeń, ponieważ wynoszą one aż 100 × 300 cm.
Jest to niezwykle trafne i jednocześnie popularne rozwiązanie w przypadku różnego rodzaju aranżacji łazienek. Ponadto jego niewielka waga umożliwia jego dostarczenie i zamontowanie nawet w bardzo trudno dostępnych pomieszczeniach. Spiek kwarcowy, można zakupić w różnych grubościach, ponieważ najcieńsze egzemplarze mogą mieć zaledwie 3 mm, natomiast najgrubsze mogą mieć aż 12 mm. Najgrubsze płyty, zazwyczaj przeznaczane są na blaty, z których dodatkowo można tworzyć różne konstrukcje w taki sposób, aby imitowały nieco grubsze blaty, dochodzące nawet do 4 cm.
Spiek kwarcowy w kuchni
Najmodniejszymi kolorami w aranżacji wnętrz w ostatnim czasie jest kolor biały i szary. Są one wykorzystywane bardzo często, bez względu na to, jaki styl panuje w danym wnętrzu. Najczęściej połączenie bieli i szarości stosowane jest w pomieszczeniach minimalistycznych, oraz nowoczesnych, ale równie często goszczą w pomieszczeniach urządzonych w stylu skandynawskim, klasycznym, czy też industrialnym.
W przypadku aranżacji kuchni niezwykle często sprawdzają się białe blaty. Jednak warto pamiętać o tym, że tradycyjne blaty białe, wykonane z płyty wiórowej nie zdadzą egzaminu na dłuższą metę. Bardzo szybko się brudzą i – co gorsza – zabrudzeniami, których nie da się wyczyścić, nie wspominając już o odporności, a właściwie jej braku na wilgoć.
Kamienie naturalne występujące w białym kolorze, również nie są dobrym pomysłem jeśli chodzi o blat kuchenny. Niestety w naturze nie spotkamy się z czymś takim, jak biały granit, co prawda występuje granit Viscount White i Thunder White, ale jednak są to kamienie, które wbrew pozorom zawierają bardzo dużo szarych wstawek. Z kolei perłowo białe mogą być marmury, jednak tych nie powinno stosować się w przypadku blatów kuchennych. Marmur jest jednym z najbardziej wrażliwych kamieni, na różnego rodzaju kwasy, dodatkowo może się bardzo łatwo przebarwiać lub matowieć w kontakcie z sokami z cytryny, czy też octu, które przecież od czasu do czasu występują w każdej kuchni. W takiej sytuacji warto postawić na spieki kwarcowe, które doskonale sprawdzają się w roli białych blatów kuchennych.
Spiek kwarcowy wyróżnia się bardzo wysoką odpornością na różnego rodzaju czynniki występujące na co dzień w każdym domu, ponieważ nie wchodzi on w reakcje z kwasami, można go myć za pomocą środków chemicznych, nie wpływa na jego wygląd promieniowanie UV, dzięki czemu nigdy nie dojdzie do sytuacji, w której straci on swój kolor, nawet gdyby był zamontowany na zewnątrz, a także trzeba naprawdę się natrudzić, by zniszczyć go pod względem mechanicznym.
Jeżeli wybrałeś już swój wymarzony blat, to najwyższa pora zająć się lodówką, co sądzisz o lodówkach retro?