Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a same biesiady, na których królują dania z rusztu, cieszą się wśród Polaków coraz większą popularnością. Zaskocz swoich gości nie tylko idealnie przypieczoną kiełbaską, pyszną, marynowaną karkówką czy wyjątkowo aromatycznymi warzywami z grilla. Serwuj grillowane potrawy w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie, na przykład soczyste burgery. Trzeba przyznać, że to właśnie na nie panuje sezonowy trend ogrodowych kulinariów. Poznaj przepis na pyszne burgery, które urozmaicą tradycyjną kuchnię z rusztu. Przekonaj się, jak łatwo je przyrządzić na rodzinny obiad czy imprezę na ogrodowym tarasie dla znajomych.
Składniki na burgera z grilla
Priorytetem jest mięso, które stanowi podstawę dobrego burgera. Powinno być ono chude, świetnie sprawdzi się mielone z łopatki wieprzowej. Dobrej jakości mięso nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, wystarczy sól i pieprz, aby je doprawić.
Ważne są jednak pozostałe składniki. Oprócz bułki do hamburgerów (najlepiej z sezamem) zaopatrz się w sos majonezowy, musztardę, ketchup i moc świeżych warzyw. Doskonale sprawdza się sałata, ogórek kiszony, pomidor, ale też pieczarki, cebula czy papryka, którą również położysz na grillowym ruszcie.
Burgery z grilla możesz serwować z rozmaitymi dodatkami, pyszne są z serem pleśniowym, halloumi czy plastrem mozzarelli.
Jak przyrządzić burgera na grillu?
Warto zaznaczyć, że burgery z grilla z łatwością przyrządzisz na grillu węglowym oraz gazowym, bez względu na typ urządzenia wyjdą na pewno smakowite. Trzeba jednak przyznać, że dania na grillu gazowym przygotowuje się nieco łatwiej i nie wymagają one tak dużego zaangażowania. Ruszt grilla gazowego utrzymuje wciąż stałą, ustawioną temperaturę, natomiast przy tym węglowym konieczne jest ciągłe stanie i pilnowanie poziomu rozżarzonego węgla.
Jeśli chcesz wykorzystać tylko świeże warzywa do burgerów, zacznij od grillowania mięsa. Uformuj je w okrągłe kotlety i grilluj przez 4 minuty z każdej strony. Na ostatnią minutę dołóż na ruszt bułki do hamburgera. Później wystarczy już tylko złożyć burgery i zajadać się nimi przy wspólnym stole.
Dodatki do burgera z grilla
Danie z burgerem w roli głównej może być naprawdę sycące, a nawet zdrowe i wykwintne. Świetnym dodatkiem do mięsa w bułce będzie świeża sałata z lekkim sosem czosnkowym albo grillowane warzywa. Burger z grilla na obiad sprawdzi się w towarzystwie grillowanych ziemniaków oprószonych rozmarynem albo frytek z batatów, pietruszki bądź marchewki. Burgery z grilla w takiej postaci są naprawdę zdrową propozycją na solidny obiad czy kolację. Sprawdzają się znacznie lepiej, niż kotlety smażone na głębokim tłuszczu czy mięso panierowane i ziemniaki z mącznym sosem. Co więcej, burgery z grilla są jakże zdrową alternatywą dla kanapek ze słynnych fast foodów, przy czym smakiem i jakością nie mają sobie równych.